zondag 17 juli 2011

Chocoladetaart





Allerbeste chocolade toffeecake

Dit wordt vast je favoriete chocoladecake recept, het is de allerbeste! Hij is snel te maken en de makkelijke vulling gebruik je ook voor de bovenkant. De cake is sappig en heeft een “volwassen”chocolade smaak.

50 gram gezeefde cacaopoeder
6 eetlepels kokend water
3 grote eieren
50 ml melk
175 gram zelfrijzend bakmeel
1 volle theelepel bakpoeder
100 gram zachte boter
275 gram fijne kristalsuiker

Voor de vulling
3 eetlepels abrikozenjam
150 gram pure chocolade (39% cacaobestanddelen)
150 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 2 ronde bakblikken in van 20 cm doorsnee en bekleed de bodem met bakpapier.

Meng de cacaopoeder en het kokende water in een grote kom en voeg dan de overgebleven cake ingrediënten toe en klop tot de mix een zachte, dikke massa wordt. Verdeel de cake mix gelijk over de 2 bakvormen en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 25-30 minuten tot ze gaar zijn. Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster, verwijder het bakpapier en laat verder afkoelen.



Om de vulling te maken, verwarm de abrikozenjam in een klein pannetje en bestrijk de bodem  van de ene cake en de bovenkant van de andere cake ermee. Breek de chocola in stukjes en verwarm dit zachtjes met de room in een vuurvaste schaal boven een pan met zachtjes kokend water voor ongeveer 10 minuten of  tot de chocolade is gesmolten onder af en toe roeren.



Verwijder de schaal van de hittebron en roer het chocolademengsel om er zeker van te zijn dat de chocolade helemaal is gesmolten. Laat dit afkoelen tot het punt waarop de chocola weer gaat stollen en bestrijk dan de abrikozenlagen van beide cakes. Sandwich de cakes en gebruik een klein paletmes om de vulling boven glad te strijken.
Bewaar de cake op een koele plaats voor serveren.


Dit is een recept uit Mary Berry's Baking Bible. Ik ben niet tevreden over de chocoladevulling zoals hij is beschreven. Hij stolt namelijk niet. Uiteindelijk heb ik er nog 100 gram roomboter door geroerd en werd het wel wat beter.
Volgende keer als ik hem ga maken maak ik als vulling de ganache volgens recept van Cees Holtkamp uit het boek Banketbakker.

3 opmerkingen:

  1. Wouw, dat ziet er lekker uit! Kon ik maar een stukje proeven ;-)
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij is echt lekker van smaak, maar met een betere chocolade laag denk ik onweerstaanbaar.

    BeantwoordenVerwijderen