woensdag 26 december 2012

Kaasfondue

Dit jaar hebben wij met kerst kaasfondue gegeten. En bijna iedereen vond het lekker, maar toen er paprikachips bij kwamen was iedereen erg tevreden.
Hier volgt het recept uit het winterkookboek van 24 Kitchen. Een goed en makkelijk recept.

1 teentje knoflook
200 gram geraspte emmentaler
400 gram geraspte gruyère
400 ml droge witten wijn
1 eetelepel aardappelzetmeel
4 eetlepels kirch
versgemalen peper en nootmuskaat
stokbrookd, buin en wit

Pel en halveerde knoflook. Wrijf de wanden en bodem van een pan in met de knoflook. Voeg de geraspte kaas en witte wijn toe. Het is nog beter om dit 1 uur van tevoren alvast in te laten trekken. De kaas moet net onder staan. Verhit de pan langzaam en blijf roeren.
Mocht het mengsel iets te dun zijn dan kun je het binden met aardappelzetmeel. Los het aardappelzetmeel op met een scheutje kirsch en roer door de hete kaasmassa. Breng de kaasfondue op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel extra kirsch.

Snijd het brood in stukjes. Prik het brood op de vorkjes en doop ze in de gesmolten kaas.

Variatietips:
vervang de gruyère door bijvoorbeeld roquefort of gorgonzola.
vervang voor de kids de gruyère door belegen kaas en voeg in plaats van wijn en kirsch kippen- of gevogeltebouillin toe.
Doop met gekookte aardappel, groente of uitgebakken spek.
Voeg vers gehakte kruiden toe, zoals tijm en rozemarijn.
Voeg een eetlepel mosterd of pijnboompitjes toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen