maandag 16 februari 2009

Kip en worst met salie en ui in één pan


Ik haalde op een dag in mijn hoofd dat ik kip wilde marineren en braden met het aroma van een traditionele vulling van salie en ui. Dus marineerde ik de stukken kip in ui, mosterd, salie en citroen en braadde ik ze tegelijk met de wordt in één grote pan. Ik begon met verse worst van de Engelse slager, maar dit gaat net zo goed met Italiaanse worstjes (geen brood, leuk voor de koolhydratenvermijders) en ook met pittige Spaanse chorizo, al krijgt het gerecht dan wel een ander karakter.
Je kunt je voorstellen dat het nauwelijks werk is en als je geen tijd hebt om de zaak 24 uur in de koelkast te laten marineren, zoals het hoort, laat dan alles, behalve de worst, een paar uur bij kamertemperatuur in de braadslee op elkaar inwerken. En zelfs als je de worst er ook bij legt, geeft dat niet.
Nigella Lawson

Voor 6 personen

1 grote ui of 2 kleine uien 1 citroen
1,25 olijfolie (geen extra vierge) 1 eetlepel worcestersaus
2 theelepels Engelse mosterd 2 kg kip, in stukken verdeeld
1 eetlepel gedroogde salie 12 worstjes
Peper uit de molen 2 eetlepels gehakte salieblaadjes

Pel de uien en snijd ze in achten. Doe ze met de olie, mosterd, gedroogde salie, flink wat peper uit de molen, het citroensap, de uitgeknepen en in acht stukken gesneden helften van de citroen en de worcestersaus in een diepvrieszak. Kneed de zak zodat alles goed mengt (de mosterd helpt je een handje) en stop de stukken erbij. Laat de kip tot de volgende dag of maximaal tot de daarop volgende dag marineren.
Verwarm de oven voor op 220°C. Laat de stukken kip in hun marinade op kamertemperatuur komen.
Leg de stukken kip met de velkant naar boven in een braadslee en giet de marinade met alles erop en eraan en erin erbij. Leg de worstje ertussen. Strooi de verse salieblaadjes over de kip en de worstjes en zet de braadslee een uur en een kwartier in de oven. Keer de worstjes halverwegde de braadtijd om, zodat ze aan alle kanten bruin worden.
Leg de stukken kip en de worstjes op een grote schaal.

2 opmerkingen:

  1. mmm, dit lijkt mij echt smullen!
    Ik kreeg dit recept van een lieve vriendin ;-) en heb het gelijk op mijn blog gezet. Zo kan ik het niet kwijtraken! (dank je wel!)

    BeantwoordenVerwijderen