In de nieuwste delicious staan een aantal recepten van Jamie Olivier, die ons wel erg lekker lijken, de appeltaart is daar één van. Die heb ik dan ook gelijk uitgeprobeerd.
Appeltaart met noten frangipane en golden syrup
100 gram gepelde gemengde noten, bijv. walnoten, amandelen, paranoten
100 gram fijne kristalsuiker + 1 extra eetlepel
80 gram zachte ongezouten boter
1 groot ei
½ eetlepel bloem
3 à 4 appels
Sap van 1 citroen
450 gram diepvriesbladerdeeg, ontdooid
2 eetlepels golden syrup
Crème fraîche
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal om de frangipane te maken de noten, de suiker, boter en ei in een keukenmachine tot alles goed gemengd is. Meng er in een paar seconden de bloem door en schep alles in een kom.
Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Schep de appelplakjes door de helft van het citroensap en de extra eetlepel suiker.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een rechthoek van 30 x 38 cm (passend op je bakplaat). Snijd de randen indien nodig een beetje bij en leg het deeg op je bakplaat met bakpapier.
Bedek het deeg dun met de frangipane, laat een rand van 1 cm rondom vrij. (Het kan zijn dat je wat frangipane overhoudt, dit kun je een paar dagen bewaren in de koelkast.)
Leg de appel licht overlappend in rijen over de frangipane en zet de bakplaat 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Smelt intussen de golden syrup met de rest van het citroensap in een steelpannetje. Neem van het vuur als het goed gemengd is. Neem de taart uit de oven bestrijk de appels voorzichtig met een deegkwastje met het golden syrupmengsel.
Bak de taart nog 35 minuten in de oven af tot hij goudbruin is. Neem uit de oven, snijd in stukken en serveer met een lepel crème fraîche.
En toen hadden we een hongerige echtgenoot, die bijna niet kon wachten om te proeven.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
hmm,dat ziet er uit als smullen!!!!!
BeantwoordenVerwijderen