zondag 30 mei 2010

Aardbeien en crème cupcakes

Vanmiddag gemaakt uit het Primrose bakboek.
12 grote cupcakes

225 gram fijne tafelsuiker
210 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
25 gram maïzena
125 gram verse, rijpe aardbeien
225 gram ongezouten boter
4 eieren
Snuf zout

Voor het decoreren
Goede aardbeienjam (1 theelepel voor elke cupcake)
vanille botercreme
12 aardbeien

Verwarm de oven voor op 160°C en doe grote papieren cakevormpjes in een muffinblik,

Doe de suiker, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, maïzena en geprakte aardbeien in een keukenmachine. Pulse tot alles goed is gemixt (ongeveer 4 seconden). Voeg de boter en de eieren toe en mix dit ongeveer 10 seconden.
Als je een handmixer gebruikt, klop dan eerst boter en suiker samen tot een luchtige crème, dan één voor één de eieren, en vervolgens de rest van de ingrediënten.


Vul voorzichtig je cakevormpjes tot ongeveer 2/3 vol.



Bak ze in de oven voor ongeveer 25 minuten. De cakes zijn enigszins sappig als ze gebakken zijn.
Haal ze uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna op een rooster verder afkoelen.


Als ze helemaal afgekoeld zijn, maak dan een klein gaatje in iedere cupcake en vul dit met een theelepel aardbeienjam. Eventueel de jam wat verwarmen zodat deze iets vloeibaarder wordt.

Decoreer de cakes met de vanille crème en leg op elke cake een kleine aardbei.

Vanille botercrème

Dit is genoeg voor ongeveer 15-20 cupcakes of 60 mini cupcakes

110 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
60 ml halfvolle melk, op kamertemperatuur
1 theelepel goed vanille extract
500 gram poeder suiker, gezeefd
Eventueel wat druppels kleurstof

Mix in een grote schaal de boter, melk, vanille extract en de halve hoeveelheid poedersuiker tot dit zacht is. Dit kan enkele minuten duren met een handmixer. Voeg geleidelijk de rest van de poedersuiker toe tot de crème zacht en romig is.

Mocht je de botercrème willen kleuren, begin dan altijd met 1 druppel en klop deze goed door. Voeg dan druppel voor druppel kleurstof toe tot de gewenste kleur is ontstaan.Wij hebben ze gegeten zonder de aardbeienjam en botercrème. Ze waren erg luchtig en lekker. Een beetje slagroom en een aardbei erop kan ook goed.

2 opmerkingen:

  1. het smaakt heel goed! een 8 plus.

    Groetjes van Coen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zou volgens mij beter zijn als je er vanille frosting op doet.
    met daarop een aardbei het is lekker en het zal er prachtig uitzien.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen