zaterdag 29 oktober 2011

Prei, kip en ham pie

Gisteren toch maar een pie gemaakt. Heerlijk!
3 kipfilets, gepocheerd in kippenbouillon
250 ml kookvocht
75 gram boter
2 preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
2 knoflookteentjes, geperst
50 gram bloem
200 ml melk
2-3 eetlepels witte wijn (optioneel)
150 ml slagroom
150 gram dik gesneden ham, in blokjes gesneden
Zee zout
Versgemalen peper

Voor het deeg:
350 gram bloem, plus extra voor het uitrollen
200 gram koude boter, in blokjes gesneden
1 groot ei, losgeklopt met 1 eetlepel water
1 ei, losgeklopt om het deeg te bestrijken

Smelt 25 gram boter in een koekenpan boven een laag vuur. Roer er de prei door en fruit deze in 2 minuten tot de prei zacht  is. Voeg de knoflook toe en roer nog  1 minuut door. Doe dan alles in een kom.
Zet de pan weer op het vuur en smelt de rest van boter, voeg dan de bloem toe en kook dit, onder voortduren roeren, zo’n 30 seconden. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren tussentijds. Na de melk voeg je het kookvocht toe en de eventuele wijn, blijf goed roeren tot de saus dik en egaal is. Laat dit 3 minuten zachtjes koken,maar blijf roeren. Breng op smaak en haal de pan van het vuur, roer er dan de slagroom door. Schenk de saus in een kom en bedek met plastic folie om te voorkomen dat er zich een vel vormt. Laat dit koud worden.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Om het deeg te maken door je de bloem en boter in een kom en wrijf de boter tussen je vingers tot je mengsel op broodkruimels lijkt. Mix dan het geklopte ei met water erdoor en mix tot een samenhangende bal. Weeg je deeg en haal er 280 gram af voor je deksel.

Rol de rest van het deeg uit, 4 cm groter dan je vorm. Bekleed je vorm met het deeg en zorg dat het deeg goed in hoekjes en gaatjes komt. Laat het deeg over je vorm hangen.
Snij de kip in 3 cm grote stukjes en roer door de koude saus samen met de prei en ham. Doe het dan in de vorm. Bestrijk de rand met losgeklopt ei.
Rol het deeg voor de deksel uit en bedek de pie. Druk de randjes samen en maak een mooie rand.
Maak een gaatje in het midden van de deksel en bestrijk met het overgebleven ei.
 Bak de pie in 35 minuten goudbruin.
De pie met de heerlijke romige vulling.                                                                                                                                                                                                   

1 opmerking:

  1. Dit wordt inmiddels de 5de keer dat we je recept maken. Ik dacht ik laat het even weten ;-)

    Zooooo lekker!

    oh ja tipje voor het deeg, maak het wat eerder en leg het in iedergeval een uurtje in de koelkast (in plastic folie) dan scheurt het later niet meer zo erg bij het uitrollen (tip van Rudolph van Veen)

    BeantwoordenVerwijderen