maandag 31 oktober 2011

Rozijnenbrood

ingrediënten
  • 500 g patisseriebloem
  • 35 g verse gist
  • 50 g suiker
  • 2 dl melk
  • 2 eieren + een extra ei
  • 100 g boter + een klontje extra
  • 4 g zout
  • 200 g rozijnen
bereiding
Doe de rozijnen in een potje met lauwwarm water. Laat ze op voorhand wellen. (min. 30 minuten)
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, om een perfect brood te bakken.
Neem de mengpot van de keukenmachine en doe er de suiker in.
Plaats de pot in de keukenmachine en gebruik de klopper als hulpstuk.
Laat de machine op gemiddelde snelheid draaien en voeg de eieren toe. Hou één ei opzij om later het deeg te ‘doreren’.
Laat de machine nu op hogere snelheid draaien tot je een luchtige bleke massa krijgt.
Meet de melk af en doe ze in een pannetje. Verwarm de melk tot ze lauw is.
Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer tot de gist volledig opgelost is.
Voeg de boter in klontjes toe aan de lauwe melk en laat ze rustig smelten. Voorzie een extra klontje boter om later het bakblik mee in te smeren.
Doe de bloem bij het mengsel van suiker en eieren. Voeg ook het zout toe.
Plaats de mengbeker opnieuw in de keukenmachine en gebruik de kneedhaak om alles tot een deeg te kneden.
Schenk tijdens het kneden de lauwe melk met gist en boter bij het deeg. Doe dit geleidelijk aan.
Laat de machine draaien tot je een egaal en elastisch deeg krijgt. Giet intussen de gewelde rozijnen door een zeef en laat ze goed uitlekken.
Laat de keukenmachine op lagere snelheid draaien en voeg de rozijnen toe aan het deeg.
Roer nog even door het deeg, zodat alle rozijnen evenredig verdeeld zijn. Schep het deeg uit de mengschaal en doe het in een diepe schaal, bedekt met een vel plastic vershoudfolie. Gebruik een schaal die het deeg voldoende ruimte laat voor het rijzen!
Laat het deeg zo’n 40 minuten rijzen op een warm plekje in huis, zonder temperatuurschommelingen. Het volume van de massa verdubbelt ongeveer. 
Verwarm de oven voor op 180°C.
Gebruik een klontje malse boter om de binnenzijde van de bakvorm mee in te vetten.
Schep het gerezen deeg in de bakvorm en druk het licht aan.
Klop een dooier los met een piepklein scheutje water. Bestrijk de bovenzijde van het deeg met eigeel.
Bak het krentenbrood gedurende 30 à 35 minuten in een oven van 180°C. Controleer regelmatig even, want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Trucje: Wanneer je op het brood tikt, en je hoort een holle klank, dan is het gaar.Haal het brood uit de bakvorm en laat het afkoelen.  


Het gerezen deeg.

Een heerlijk broodje.


Dit recept is van Jeroen Meus, van Dagelijkse kost wat wordt uitgezonden op de Belgische televisie.
Het is een lekker broodje, wat ik zeker vaker zal maken. Ik zelf doe er de volgende keer meer zout in, ongeveer 10 gram.

3 opmerkingen: