vrijdag 23 maart 2012

Brabantse broeder

33x30x5 cm groot.
Deeg
450 g rozijnen
1 vanillestokje
365 g melk
14 g gedroogde gist
660 g bloem
12 g zout
70 g boter
1 ei
70 g suiker
Vulling
300 g amandelschaafsel
300 g suiker
1 tl speculaaskruiden
1 eiwit
Deeg
Kook de rozijnen op laag vuur circa 15 minuten in water en laat ze uitlekken. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verhit melk tot lauwwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Kneed boter, ei, suiker en vanillemerg in het kuiltje door elkaar en meng er beetje bij beetje de bloem door. Kneed tot een soepele deegbal. Laat het deeg, in een ingevette kom, afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.

Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker, speculaaskruiden en eiwit tot amandelspijs.

Brabantse Broeder
Haal het deeg uit de kom, kneed de rozijnen erdoor en rol er 2 bollen van. Rol de bollen uit tot ronde plakken van circa 2 centimeter dik. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het spijs over een plak deeg maar houd 2 centimeter van de rand vrij. Dek het spijs af met de andere plak deeg. Laat de broeder, afgedekt met plasticfolie, circa 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 ┬║C. Kluts het ei en bestrijk de Brabantse broeder ermee. Bak de Brabantse broeder in circa 12 minuten goudbruin en gaar.

Ik heb gekochte amandelspijs uit de molen van Vlaardingen gebruikt, en er geen speculaaskruiden door gedaan. Als je dus niet zelf je spijs maakt heb je minstens 500 gram kant en klaar spijs nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten