woensdag 18 juli 2012

Vanille pruimencake


Met dit recept kun je een grote cake maken of twee kleinere dessertcakes – eentje om meteen op te eten en eentje voor in de vriezer. Gebruik voor de afwisseling ook eens ander seizoensfruit zoals abrikozen of perziken.

12 pruimen of abrikozen of 6 perziken
300 gram boter
375 gram suiker
3 eieren
Fijngeraspte citroenschil
1 theelepel vanille-extract
250 ml karnemelk of yoghurt
425 gram zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een braadslee of twee springvormen van 20 cm doorsnee in en leg bakpapier op de bodem. Halveer de pruimen of abrikozen of snijd de perziken in vieren en leg ze even opzij.
Klop de boter romig met de suiker. Klop de eieren er een voor een door en voeg de citroenschil en vanille toe. Roer daarna voorzichtig de karnemelk of yoghurt en het bakmeel erdoor tot alles net gemengd is. Roer niet te lang.
Schep het beslag in de braadslee of springvormen en strijk de bovenkant glad. Verdeel vervolgens het fruit erover, met de snijkant naar boven.
Bak de cake 50-60 minuten tot hij stevig en goudbruin is. Het fruit zal tijdens het bakken in de cake zakken. Als je de cake niet dezelfde dag opeet, kun je hem invriezen voor later gebruik. Bestrooi hem voor het serveren met poedersuiker.

Pruimenmuffins

Verwarm de oven voor op 160°C en vet 30 muffinsholtes in. Halveer 15 pruimen en haal de pitten erui. Volg het bovenstaande recept en schep het beslag in de muffinholtes (een volle eetlepel per muffin). Leg een halve pruim, met de snijkant naar boven, op elke muffin. Bak de muffins 25 minuten tot ze stevig en goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze minstens 15 minuten afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Bestrooi de muffins vlak voor het serveren met poedersuiker

 Het recept is van Annabel Langbein, de Free Range Cook. Omdat er nog geen lekkere pruimen zijn heb ik perziken genomen. Ik heb hem in totaal wel 65 minuten laten bakken.

2 opmerkingen:

  1. Oei...ziet er weer lekker uit, Lies! Lekker groot ook. Ik ga hem na de vakantie proberen, maar zal dan braaf 2 kleintjes maken. Als ik hem groot maak dan (vr) eten we hem namelijk ook op met z`n tweetjes! Dus..hup 1 in de vriezer! Groetjes, Jo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er goed uit. Ik heb het boek ook gekocht. Alleen nog maar de chocoladetaart gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen