woensdag 26 januari 2011

witlof quiche



Op de Belgische zender één is er dagelijks een leuk kookprogramma en daar komt het volgende recept vandaan. Het programma heet Dagelijkse kost en wordt door Jeroen Meus gepresenteerd. Vorige week maakte hij dit recept en gisteren hebben wij het gegeten.

Een quiche is een hartige taart die je zowel warm als koud kan eten.
extra materiaal:
  • een lage ronde taartvorm (diameter 20-25 cm)
  • bakpapier
  • een kaas rasp
Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2 per persoon.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 2 hele eieren
  • 2 dooiers
  • 2 dl room
  • 100 g cheddar (blok)
  • 6 stronkjes witloof
  • 200 g ham (in dikke plakken)
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • een klontje boter

bereiding

  • Begin met het voorbakken van de quichebodem. Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
     
  • Rol het deeg uit en bedek er de taartbodem mee. Leg een vel bakpapier onder het deeg, zodat je de quiche straks zonder problemen uit de vorm kan halen.
  • Druk het deeg goed aan in de randen van de bakvorm en verwijder overhangende stukjes deeg. 
  • Laat de quichebodem 15 minuten voorbakken in de voorverwarmde oven. Hou de oven nadien op temperatuur.
     
  • Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur.
     
  • Snipper het witloof in fijne stukjes. Dat gaat gemakkelijker als je de stronkjes eerst overlangs doorsnijdt. De harde onderkant en de kern van het witloof gebruik je best niet.
     
  • Zodra de boter lichtbruin is, bak je de stukjes witloof in de pan. Roer regelmatig om. Het witloof zal een heel stuk volume verliezen. Kruid de groente met wat nootmuskaat, een snuifje zout en wat peper van de molen.
     
  • Verwijder het vetrandje van de ham en snij het vlees vervolgens in kleine blokjes.
     
  • Neem een mengkom en klop er de hele eieren én de extra eidooiers in los, samen met de room. Kruid het mengsel met een snuifje zout en wat peper.
     
  • Neem er de voorgebakken quichebodem bij. Schep er eerst het gebakken witloof in. Verdeel dit egaal over het hele oppervlak.
     
  • Strooi de blokjes ham over het witloof en rasp er de cheddar over.
     
  • Giet tenslotte het mengsel van ei en room erbij. Verdeel dit mooi over het hele oppervlak van de quiche.
     
  • Plaats de quiche in de warme oven en bak ze 30 minuten lang op 180°C.
     
  • Serveer de ham-witloofquiche warm of koud. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen