vrijdag 11 maart 2011

Appel-perencrumble in vanillecustardroom.

Vers uit de oven

Tegenwoordig zijn er van die leuke kleine pannetjes te koop.
 
4 kleine cocottes staan te wachten om gevuld te worden
Ik heb ze gekocht in België bij de Colruyt. Gisteren het boekje Pannetjes van Francis van Arkel gekocht, met daarin 35 heerlijke recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. We beginnen dus met een dessert.

Voor de vanille-custardroom
200 ml melk
1/2 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschrapt
2 eidooiers
50 gram suiker
15 gram maïzena
5 gram bloem
snufje zout

voor de crumble
175 gram witte basterdsuiker
2 peren, geschild en in partjes (ik heb er stukjes van gesneden)
2 appels, geschild en in partjes (ook deze heb ik in stukjes gesneden)
50 gram gemalen amandelen
120 gram bloem
75 gram koude boter in stukjes
snufje zout

Breng voor de vanillie-custardroom de melk met het vanillestokje en het merg aan de kook. Laat dit 10 minuten zachtjes trekken. Haal het vanillestokje eruit. Roer de eidooiers, suiker, maïzena en bloem helemaal glad. Schenk dit mengsel langzaam en al roerende door de melk. Laat dit zachtjes doorkoken en roer regelmatig tot de massa zich heeft gebonden.
Doe de crème over in een koude kom en laat hem afkoelen.
Breng 75 gram suiker met 4 eetlepels water aan de kook. Schep de peer- en appelstukjes erdoor en laat deze 8 minuten zachtjes koken.
Meng de gemalen amandelen, resterende suiker en bloem. Doe de boter erbij en verkruimel dit met de vingers.
Verdeel een laag vanille-custardroom over de ingevette minipannetjes. Leg de fruitstukjes erop en strooi het kruimeldeeg erover.
Bak de crumble 25-30 minuten in een oven van 180 graden Celsius. Serveer de crumble warm.

Als je weinig tijd hebt, kun je in plaats van de vanille-custardroom ook kant-en-klare banketbakkersroom of custardpudding gebruiken.
De melk met de vanille
de geklopte eidooiers
de fruitstukjes, zou het allemaal wel passen?
de klare pudding
het gekookte fruit
de room in de pannetjes
en ja, al het fruit in de pannetjes
de crumble erover.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Lies,
    Het water loopt in mijn mond! Oohh...en die pannetjes......ik wil ze! Ik heb ze nooit gekocht, dacht, wat kan je daar nu mee, behalve dan dat ze gewoon erg leuk zijn? Maar er is dus zelfs een boekje van! Oohh....volgende maand is deze dame jarig....grinnik! Groetjes, Jo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk recept. Ik heb die pannetjes ook, maar nog niets mee gedaan. Waar heb je dat boekje gekocht?
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen