zondag 6 maart 2011

Fruitbomen

Een berichtje uit de krant:
Maak alvast eens plannen voor fruitbomen. Alle in kuip of container gekweekte bomen zijn het hele jaar plantbaar.
Moerbeien bloeien in mei en rijpen in julii. In platte "dakvorm" gesnoeide moerbeien zijn inmiddels heel geliefd. Er bestaan twee hoofdsoorten: de witte moerbei geeft wittig-roze vruchten (de soort waar de zijderups op wordt gekweekt) of de zwarte meorbei, die geeft donkerpaarsrode vruchten. Moerbeivruchten smaken heerlijk friszoetig. Ze hebben een soort langgerekt braamvorm.
Notenbomen zijn er in tal van soorten: hazelaars, de lage meerstammige bomen of hoge struiken met de bekende in september oogstbare nootjes en de gele katjes in januari.  Er zijn ook hazelaars met mooi roodbruin blad en rassen met korte, brede of grotere, langwerpige vurchten. De tamme kastanje wordt een grote hoge boom. Een goed alternatief voor tuinen is de veel lager blijvende Chinese tamme kastanje, die ook een goede opbrengst geeft. De walnoot wordt in veel gevallen ook een grote boom, maar er zijn zelfs ook struikvormen.
Vooral appel- en perenbomen, moor ook diverse pruimen en kersen en notenbomen geven veel meer vruchten als ze door stuifmeel van een ander ras dat in dezelfde periode bloeit, worden bestoven. Laat je bij je rassenkeuze dus goed voorlichten. Er zijn ook zelfbestuivers die geen 'vreemd' stuifmeel nodig hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten